Ideologierna som försvann i årets valdebatt¨

När jag talar med folk nu innan valet så säger de ofta att det inte kan se någon grundläggande skillnad mellan partierna. Fler och fler tänker att det som vi har i Sverige; sjukvård, skola, infrastruktur, allt det som gör Sverige till ett välfärdsland, inte har med politik att göra. Det är något som, på något vis, finns inbyggd i själva Sverige.

När de ”Nya Moderaterna” skapades tog de retoriken och termerna från socialdemokraterna. Plötsligt var Moderaterna ett arbetarparti, som hävdade att de kunde erbjuda lika mycket välfärd som tidigare, på samma gång som de sänkte skatterna. Men det är inte sant.

Det folkhem som det tog oss i Sverige 100 år att bygga upp kan raseras på bara några mandatperioder. Den rivningen har redan börjat. Men det finns fortfarande chans att stoppa vidare nedmontering av vårt svenska folkhem.

Många politiska kommentatorer upprepar i år liksom tidigare valår att partierna har blivit så lika varandra. Här är ändå några tankar om skillnaden mellan de olika partierna och deras ideologier.

Rösta på ett rödgrönt parti: Om du tycker att alla människor är lika mycket värda

Kristersson vill bli statsminister och bilda regering även ifall Alliansen blir mindre än de rödgröna. Men varken Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna eller Liberalerna kan ge tydliga besked om hur en sådan regering ska fungera.

Centerpartiet och Liberalerna säger att de tar avstånd från Sverigedemokraterna men kan inte säga ifall de kommer att vara med i en minoritetsregering som är mindre än de rödgröna blocket. De kan inte tala om ifall de kommer att stödja en Moderatledd regering som är beroende av Sverigedemokraterna.

Men Sverigedemokraterna har tvärt emot varit tydliga med att de inte kommer att stödja en regering utan att få igenom sin politik.

Rösta på ett alliansparti: Om du hävdar att Sverige är i djup kris på grund av invandringen

Sverige har rekordhög sysselsättning, ekonomin är bra och brottsligheten sjunker.

Men ändå talar mer än ett parti i Riksdagen om att Sverige är i djup kris. SD har sedan länge odlat myten om att invandrare förstör vårt land och att vi upplever en systemkollaps.

Moderaterna har lånat sin retorik från Sverigedemokraterna och Ulf Kristersson säger i en intervju i Financial Times att:

”The problems facing Sweden after a wave of shootings and arson attacks are every bit as serious as the country’s 1990s financial crisis… Swedes had lost trust in the state and the country was paying the price for 20 years of “very unsuccessful integration policies”…”

Rösta på ett rödgrönt parti: Om du tycker att det är ett problem att företag kan ta ut våra skattepengar i vinst.

Rösta på ett alliansparti: Om du vill att företag ska kunna ta ut våra skattepengar i vinst.

Rösta på ett rödgrönt parti: Om du vill göra Sverige rikare.

Under Alliansens senaste regeringsperiod såldes svenska folkets egendom ut. Det var bland annat Vin & Sprit, Vasakronan, och delar av Nordea. Alliansregeringen fick drygt 170 miljarder för försäljningen. Det kunde finansiera skattesänkningarna. Men vad gör en borglig regering den dag alla våra gemensamma tillgångar är sålda? De måste skära ytterligare i välfärden.

När det blir val igen och en ny regering vill köpa tillbaka skolor, vårdcentraler, företag och sjukhus som regeringen sålt, finns ingen möjlighet till det. Ofta har de sålts till underpriser och pengarna är förbrukade. Att riva ner är lätt men att bygga upp kostar oerhörda summor och tar tid. Det är hundra år av folkhemsbygge som kan rivas ned under några mandatperioder.

Rösta på ett alliansparti: Om du vill att folket ska ha mindre makt

Försäljningarna av statlig egendom finansierar skattesänkningarna. Men de är också, liksom vinster i välfärden, ideologiskt motiverade. Det minskar ”statens” makt. Men ”staten” är svenska folkets. För vi väljer representanter i politiska val.

I REGERINGSFÖRORDNINGEN STÅR ATT ”ALL MAKT UTGÅR FRÅN FOLKET”

Att minska eller ta bort den makten som folket har är inte nytt. I Sverige har vi redan prövat det systemet.

Det var innan den allmänna rösträtten: Det var när de som hade egendom och pengar hade all makt. Det var när de som saknade pengar och egendom inte hade några rättigheter. De var statare om de bodde på landsbygden och arbetare utan anställningstrygghet om de bodde i staden. De saknade arbetarskydd, anställningsskydd och rösträtt.

Detta är några exempel på att det gör en stor skillnad vilket parti du röstar på. Den allra viktigaste frågan är förstås klimatet, miljön och allas vår överlevnad på vår jord. Om du bryr dig om detta är svaret också utan tvekan; Rösta på ett rödgrönt parti!

 

Share
Bookmark the permalink.

Comments are closed.