Den fria tågvärlden

Tågtrafiken erbjuder mycket överraskningar numera.  Förvånad var jag till exempel när jag skulle kliva av tåget i Sundsvall före Påsk. Tåget vi skulle byta till visade sig ha blivit en buss. Det påstod tågvärden i högtalaren så det var bara att rassla av tåget och irra ut till busshållplatsen framför stationen. Dit skulle bussen minsann komma och hämta oss hade tågvärden informerat om. Men utanför stationen fanns ingenting annat än ett tvåhundratal frusna resenärer som stod och huttrade i snålblåsten, med skidor och rullväskor, hundar och katter och annat.

Efter en halvtimme hade flera personer mer eller mindre upprört gått in till SJ-receptionen, eller vad det nu heter, som faktiskt var öppen, och frågat vad det var med den där bussen som aldrig kom. Det var Norrtåg sa SJ-personalen som hade hand om det där. Vi vet ingenting alls om den där bussen, varken var eller när eller om den kommer.

Så efter en timme så kom den äntligen och skjutsades oss till Stöde några mil bort. Där stod nämligen tåget. Det var spårfel påstod föraren där. Men ett godståg kom strax efter inkörandes från Sundsvall. De hade tydligen tyckt att spåret gick att åka på.

Så hur är det då med restidsgarantin. Jag hade en biljett till Torpshammar som jag köpt av SJ. Men nu kunde de inte ta något som helst ansvar för den del av resan som Norrtåg skulle ha kört. Jag måste kontakta Norrtåg. Vad man får tillbaka på resan då vet jag inte. Kanske trettio procent på de sjuttio kronor som resan mellan Sundsvall och Torpshammar kostar. Jag vet inte ännu. Allt är spännande i den nya fria tågvärlden.

Share
Bookmark the permalink.

Comments are closed.